Módszerek

A coachingról

A coaching elnevezés is a sport világából származik: a coaching edzést jelent, a coach edzőt.

Tim Gallway (1975) volt az első, aki a coaching lényegéről írt a tenisz-, azután a golfoktatás területén. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességei, ezzel sikeresen eljut céljához és már nem lesz tovább szükség az edző utasításaira. Egy idő után Gallway azon vette észre magát, hogy több előadást tart üzletemberek, mint sportolók számára.

A coaching modern, üzleti formájában az 1980-as években született, és azóta folyamatosan terjed, fejlődik világszerte

COACH

A coach nem tanácsadó és nem terapeuta, bár kapcsolata a klienssel ugyanúgy a bizalomra épül, és titoktartás kötelezi.

Az üléseken a kliens határozza meg, hogy mi legyen a beszélgetés témája, fókusza. A coach aktív hallgatással, figyelemmel van jelen az ülésen, és közben visszajelzéseket ad, kérdéseket tesz fel. Nem a múltat próbálja meg boncolgatni, hanem csakis a jövőbe tekint. Az interakció támogatja, segíti a klienst abban, hogy saját képességeit, erőforrásait mozgósítsa, és rávezeti az ügyfelet arra, hogy hogyan segítsen saját erejéből, adott képességeivel saját magán.

A coachnak mindig határozottnak, készségesnek, empatikusnak, figyelmesnek, bizalmat sugárzónak, szakmailag magasan képzettnek kell lennie.

COACHING

A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő embereknek, csoportoknak való segítségnyújtás.

A coach a coaching során kérdéseivel, alkalmazott technikáival segíti hozzá kliensét (a coachee-t) a saját válaszainak megtalálásához. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.

Kutasi Viktória
hipnomeditációs- és mentáltréner,
coach

Kapcsolat